Starile integrative – „Eureka moments” ~ momentele de revelatie, de ‘aha’, sau cum se explica ce se intampla cand esti in stare theta.

Frecventa theta este asociata cu o stare de interiorizare puternica impreuna cu o linistire profunda a corpului, a emotiilor, a gandurilor.

O stare constienta care permite reverii bogate in imagini vii, cateodata ‘nemaivazute’ sau ‘nemaicunoscute’, altadata cu amintiri uitate din copilarie sau adolescenta. Intamplari ce sunt experimentate precum ar fi retraite in prezent, ce nu se deruleaza doar in mintea plutitorilor.

Cu cat au accesat mai des aceste experiente integrative, au constatat o stare psihologica generala de stare de bine, cu un grad de echilibrare a acceptarii de sine, a increderii in relationarile sociale, cu o imbunatatire a relatiilor personale, devenind mai putin rigizi sau mai putin conformisti, mai increzatori in Sine si in felul lor de a fi.

Starea theta ofera ocazia experimentarii unei imagini clare de constientizare a propriului corp.

Psihologic vorbind, starea theta aduce reechilibrari si vindecari fizice conlucrand la starea generala de bine.

Mai scurt si mereu confirmat, vindecarea vine din interior.

Dintr-un spectru mental, starea theta implica si dezvolta deschiderea catre idei noi si mai ales catre sinestezia de idei, nu doar prin deductie, ci mai ales prin aparitia lor intuitiva, din straturi inconstiente neexplorate pana atunci.

Greu de ajuns in stare theta, si mai mult de atat, sa nu adormi.
Bazinul de plutire este mediul ideal care faciliteaza starea undelor cerebrale theta.
Ca sa ajungi in theta si sa si ramai constient, ai nevoie de un corp linistit (relaxat profund), stare emotionala calma, si mai ales, ganduri asezate, ca o briza placuta de seara 😉
Toate acestea 3 in acelasi timp.
Unii, mai cinici, ar adauga: de ce-ti mai trebuie stare theta daca le ai pe acestea 3 deja ?
Realitatea este ca prea putini dintre noi reusim sa atingem aceasta simultaneitate ideala, si ca prea putini dintre noi avem disciplina si/sau rabdarea de a le obtine. Se pare ca nu degeaba maestrii Zen au in spate zeci de ani (sau de vieti 😉 ) de antrenament in acest sens.

Daca ai plutit de cateva ori macar, poti identifica aceasta simultaneitate ca fiind descrierea fidela a starii generale in plutire.
Dupa cel putin 1 ora de plutire in conditiile de deprivare perceptuala si senzoriala, EEG indica undele theta proeminente.
Fiind asa de rare in viata de adult, dupa ce treci prin experientele din theta, ramai cu o claritate mentala uimitoare, greu de atins altfel. Starea theta este asociata/folosita de psihoterapeuti precum o ocazie de a spori eliberarea unor amintiri neintegrate.

Asa a devenit bazinul de plutire un instrument foarte valoros, conex in terapii, asistand si accelerand calatoria in explorarea de Sine.

Momentele de revelatie ~’Eureka moments’, pline de inspiratie si creativitate sunt foarte des descrise de cei care ies din plutire si reusesc sa le si verbalizeze.

Bazinele de plutire nu au sa ne transforme in genii sau supermeni, dar sigur au o valoare de nepretuit in revelarea potentialului nostru de autodescoperire de Sine si creativitate.