Terapia prin plutire este un mod unic de relaxare și vindecare ce implică sesiuni de plutire de 60-90 minute în bazine cu săruri de magneziu şi sulf. Soluția de sulfat de magneziu, cunoscută şi sub numele de sare amară sau Epsom, la o concentraţie foarte ridicată (500 kg de săruri la 1 tonă de soluție), este atent controlata și menţinută la temperatura pielii de 35 de grade pe durata sesiunii de plutire. Plutirea se face fără cel mai mic efort la suprafața apei de doar 25 cm (nu trebuie să știi să înoți), fiind susținut în imponderabilitate datorită densității ridicate. Sesiunile, in mod uzual, se fac individual, bazinul având dimensiuni apropiate de cele ale unui jacuzzi. Se beneficiază simultan de relaxare psihică şi fizică, de tratamentul termal, de aportul de magneziu şi sulf, cât şi de *terapie cu ozon. (* – valabil în toate incintele construite de Aquarmony)
Terapia prin plutire în săruri Epsom, cunoscută și ca deprivare senzorială, este un concept relativ nou în țara noastră, primele bazine de plutire fiind deschise la Brasov în anul 2015 de către Aquarmony. Costul ridicat al bazinelor și sistemelor de filtrare a fost principalul impediment ce a făcut ca această terapie, în ciuda acțiunii ei extrem de benefice, să fie greu accesibilă publicului larg. Inovația Aquarmony constă în dezvoltarea propriilor bazine de plutire, la un cost mult mai accesibil, dar care oferă în același timp o experiență echivalentă sau chiar superioară, comparat cu bazinele din import.
Avantajele şi totodată diferenţele majore faţă de tratamentele cu ape termale sau cele în lacuri saline sunt după cum urmează:
- Lacurile saline au în compoziţie sarea clasică de bucătărie NaCl cu sodiu și clor ca principale elemente, în timp ce bazinele de plutire au în compoziţie sarea amară MgSO4 cu magneziu şi sulf ca principale elemente. Diferenţa este esenţială.
- Densitatea soluţiei de sulfat de magneziu este unică: nu există stațiuni balneare cu ape bogate în magneziu şi sulf la aceasta concentraţie. Singura care se apropie de acest nivel este Marea Moartă, cu un nivel al salinităţii de 1,24kg/l şi un procent de 50% al clorurii de magneziu. Comparativ, bazinele de plutire au un nivel al salinităţii de 1,28kg/l şi sulfat de magneziu la concentraţie peste 99%.
- În cazul bazinelor de plutire, intimitatea şi liniştea esenţiale pentru vindecare vin la pachet cu o calitate a sărurilor, a purităţii şi igienei apei ce nu se pot regăsi în majoritatea staţiunilor balneare sau lacurilor saline.
- În lacurile saline se poate pluti doar în perioada de vară cu vreme caldă, când temperatura apei ajunge la o valoare suficient de ridicată. În bazinele de plutire se poate face tratament în orice timp al anului, temperatura fiind menţinută în mod constant la temperatura ideală a pielii corpului.
- Costul deplasării şi cazării în staţiunile balneare este eliminat având în vedere că bazinele de plutire se află de obicei în oraşul de rezidenţă, iar la finalul sesiunii clienții revin acasă. Din acelaşi motiv, terapia poate fi disponibilă imediat, în cazul celor care suferă de o criză acută ce necesită intervenţie rapidă, evitând astfel utilizarea tratamentului medicamentos sau injectabil.
- De tratamentele balneare și lacurile saline se poate beneficia doar în perioade scurte, de obicei concedii de 1-2 săptămâni pe an. Terapia în bazinele de plutire poate fi urmată în mod constant, atât prin sesiuni intensive de 3-5 şedinţe săptămânale, dar şi prin abonamente de întreţinere cu sesiuni săptămânale sau bilunare.
- Absorbţia de magneziu şi sulf prin porii pielii complet deschişi, la o temperatură ce este în acelaşi timp confortabilă şi echilibrată, este net superioară faţă de cea oferită de tratamentul oral cu suplimente alimentare pe bază de magneziu.
- Simultan cu terapia prin plutire în săruri de magneziu, în toate incintele construite de Aquarmony, se beneficiază automat de terapie cu ozon, care este introdus în aerul şi apa bazinului înaintea fiecărei sesiuni de plutire.