| despre cum scapi de starea de oboseala si depresia de dupa concurs prin plutire in gravitatie zero, in bazinele de izolare senzoriala |
Acidul lactic incepe sa se acumuleze in muschi la un minut de la declansarea efortului de intensitate maxima, provocand dureri mari, oboseala si incordare si/sau crampe musculare paralizante, carora alergatorii le-au dat un nume – *ursul din cârcă
Utilizarea frecventa a bazinului de plutire grabeste procesul de recuperare fiziologica – faza cheie in performanta. O singura sesiune de plutire are ca efect reducerea substantiala a substantelor chimice care provoaca stresul fiziologic si psihologic deopotriva. Si anume, a hormonului ACTH (corticotropina), adrenalinei si a noradrenalinei, a cortizolului din glanda hipofiza. Scazand nivelul acestor substante din sange, prin drenajul limfatic facut de absorbtia transdermala de magneziu, plutirea neutralizeaza direct reactia de raspuns de aparare din hipotalamus.
O buna parte din durerea si stresul resimtite dupa competitie au, intr-un fel sau altul, legatura cu gravitatia – forta gravitationala face ca greutatea intregului corp sa se lase in membrele uzate, in zonele tensionate, in articulatiile suprasolicitate si in muschii inflamati.
Forta gravitationala limiteaza circulatia fluidelor vindecatoare ale corpului – sangele si limfa.
Chiar daca esti plin de adrenalina si „plutesti” de fericire, corpul tau este inca pe Pamant si forta constanta de atractie iti obliga muschii sa te tina in verticala, in picioare🤪.
Plutirea, suspenda total forta gravitationala: nu mai resimti nici o greutate pe oase, muschi sau articulatii, se inbunatateste circulatia sangelui si a limfei.
Limfa elimina reziduurile si toxinele din organism, iar singele transporta catre celulele deteriorate, mineralele de care au nevoie pentru a se vindeca.
Exista momentele „acelea”, de tristete, de dupa concurs, opuse entuziasmului si adrenalinei. Variaza atat in durata cat si in intensitate proportional cu anduranta si tonusul tau mental. (unii folosesc un singur cuvant pentru asta – ‘stamina’)
Despre educarea vointei si a determinarii mentale in performanta, folosind limbajul imagistic in timp ce plutesti intr-un bazin de plutire, vom scrie cateva randuri in alt articol.
Insa, cea mai mare parte din depresia de dupa competitie are cauze fiziologice.
Plutirea in gravitatie zero in bazinul de izolare senzoriala poate elimina complet acea stare de epuizare prin raspunsul de relaxare indus de eliberarea de endorfine – principalii neurotransmitatori care induc senzatia de bine, de multumire, de impacare cu sine.😊
Ti-ai provocat limitele corpului, le-ai depasit poate, ti-ai solicitat intregul organism, ai consumat resursele de glicogen, muschii sunt plini de acid lactic. Corpul are nevoie sa-si redreseze sistemul imunitar, sa refaca muschii si alte tesuturi deteriorate.
Cand ramane in muschi dupa competitie, acidul lactic provoaca o senzatie generala de inflamare si durere care poate sa dureze de la cateva ore pana la 24, ba chiar 36 de ore dupa efort. Astfel cu fiecare antrenament se acumuleaza cantitati din ce in ce mai mari de acid lactic rezidual.
Competitiile pe termen lung sau antrenamentele consecvente necesita efort sustinut repetat. Alergatorii, inotatorii, ciclistii, gimnastii, schiorii, tenismenii si atletii trebuie sa concureze la mai multe competitii organizate la intervale de ore, zile, cand este vorba de turnee. Sunt deja epuizati fizic cand se apropie de finala.
O sesiune de plutire intre doua curse, runde sau meciuri, te redreseaza exponential, reda corpului capacitatea de a functiona incomparabil. Iti reincarci bateriile la propriu.👍
Acceseaza ajutorul pe care ti-l faciliteaza plutirea. Floating always helps.
Esti chimie pana la un moment dat, iar bazinul de plutire vine ca un „deux ex machina” (ajutor nesperat, minune) pentru procesul de recuperare bio-chimica si fizica al organismului :
● accelereaza curatarea de deseuri rezultate din arderi, prin drenajul limfatic rapid facut de magneziu
● reechilibreaza metabolismul energetic al celulelor
● imbunatateste circulatia sangelui, alimentand tesuturile cu oxigen si cu alte substante nutritive.
Pentru cei care nu au posibilitatea sa mearga atat de des la un bazin de plutire (in primele 30 de ore dupa efort sustinut, fie antrenament, fie competitie), cel putin o sesiune pe saptamana ar oferi perioada de odihna profunda si recuperare, esentiale in performata de varf.
Probabil ca in urmatorii ani tot mai multe cluburi sportive isi vor achizitiona propriul bazin(e) de plutire, devenind parte din echipamentul standard cu care sunt dotate diviziile lor de recuperare, pe langa masaj, fizioterapie, sauna, etc.
„If it doesn’t challenge you, it won’t change you”