Cum calmam mintea? (the monkey mind)

Anxietatea, epidemia mileniului, pentru ca este cea mai des intalnita stare de dezechilibru in care se afla majoritatea dintre noi, este subiect a foarte multe studii si statistici privind aportul si beneficiile terapiei prin plutire. O sa sintetizam informatii specifice intr-un viitor articol.

Lasam intre timp o propunere invitatie, la momentul actual, o prima tentativa in Romania, empirica si doar pe baza informatiilor colectate in urma completarii a 3 chestionare diferite, inainte si dupa sesiunea de plutire, pe parcursul a 3 luni. Sunt urmarite anumite trasaturi si stari sufletesti.

Fara pretentii academice sau stiintifice de studiu, incurajam entuziasmul Gretitiei Banita, care dupa cateva drumuri de la Oradea la Brasov, special ca sa pluteasca, ne-a facut aceasta propunere.

Incurajam asadar acest demers, facilitand plutirea, dar mai ales consecventa in plutire. Sesiunile fara abonament sunt oferite la pretul de abonament, pentru cei care vin ad-hoc, iar celor care sunt deja cu abonamente in derulare, le oferim o sesiune in dar, daca vor binevoi sa raspunda la cele 3 chestionare.

Dupa completare, chestionarele vor fi semnate si.. date anonime! 😊 in stil caragialesc, ca sa nu ne luam prea in serios, ca nu-i sanatos. Bineinteles, confidentialitate in colectarea datelor, ca altfel primim o scrisoare de la GDPR. 😊

Greti Banita, studenta la Facultatea de Stiinte Socio-Umane, Master Psihologie Clinica, Consiliere Psihologica si Psihoterapie a Universitatii din Oradea, impreuna cu lector universitar Dr. Cioara Marius, abordeaza in lucrarea de disertatie conceptul de Floating – impact asupra sanatii mentale – Anxietatea.

Bazinele de plutire (cunoscute ca fiind incinte de deprivare senzoriala) sunt de fapt bazine cu 25 cm solutie sarata, foarte sarata 1:1 raport apa: sare Epsom, solutie mentinuta la temperatura pielii. Aceste bazine sunt izolate fonic si poti face obscuritate totala inchizand lumina din telecomanda.

De fapt si de drept, ele iti dau ocazia sa plutesti protejat de cei mai puternici stimuli exteriori – gravitatie, sunet, lumina si temperatura. Astfel, toata energia pe care o consuma creierul pentru provocarile exterioare se transfera catre interior, moment in care se face trecerea catre interiorizare.

“Cand iesti in interior linistea apare de la Sine” @aquarmony

Plutirea in aceste bazine are foarte multe abordari. De la atletii care le folosesc in cadrul antrenamentelor si mai ales in procesul de recuperare dupa efort sustinut sau accidentari pana la marea majoritate a oamenilor care fac plutire. Gasesc bazinele de plutire ca fiind un instrument la indemana pentru a obtine o stare de relaxare profunda si destresare, o metoda de a ameliora si vindeca durerea, de a deveni mai calmi si impacati, mai rabdadori si flexibili cu sine si cu ceilalti, o metoda care faciliteaza starile meditative si de introspectie, prin care cei ce o practica isi pot eleva constiinta.

Deprivarea senzoriala determina o stare de calm si de liniste interioara care sunt dificil de atins in conditiile “normale” ale vietii zilnice. Poate in urma meditatiei si a starilor de constiinta elevata se mai ajunge in astfel de stari de profunda deconectare. Datorita acestor doua rezultate, de calm si de liniste interioara, terapia prin plutire ofera asistenta si alinare celor care traiesc stari de dezechilibru psiho-emotional sau mental.

Neurobiologic, anxietatea s-ar fi instalat in natura umana, drept instinct de supravietuire, transmitandu-ti sa tii minte sa nu te mai indrepti spre partea stanga a lacului, pentru ca acolo e locul unde leii l-au papat pe unchiul Paul saptamana trecuta. E instinct, e program vechi in “hard-ul” uman, mult inainte de a sti sa facem puzzle-uri. Anxietatea, luata ca programel uman, este despre a gandi inainte, si despre continua pregatire, planuire, perfectionare, optimizare a ce se intampla maine… sau peste doua ore, sau peste un an, doi, cinci. Anxietatea este un fel de pregatire, un fel de armare a creierului incercand sa-l ajute sa prevada, sa proiecteze viitorul, sau in ce fel si cum s-ar putea desfasura evenimente viitoare.

Devine problematic insa, cand ajungi sa traiesti constant in viitor, uitand de momentul Acum, de prezent. Adica ACUM nu esti AICI… ha, ce noutate! o sa ingane cel care realizeaza de cate ori ajunge sa fie AICI cu trupul, si de fapt sa fie departe cu gandul si cu mintea… insa toate momentele acestea se aduna si duc la E X T E N U A R E psihica.

Traim intr-un timp in care sunt atat de invazive/pervazive si predominante stimularile exterioare, incat daca esti protejat de ele, iti este foarte greu sa te obisnuiesti sa ramai singur, plutind in liniste, doar cu tine si cu mintea ta.

Aici sunt doua etape: prima, sa te deprivezi/desprinzi de stimularile exterioare si a doua, sa ramai singur cu tine, sa observi eventual jocul gandurilor, intr-o stare de calm si relaxare profunda, pana la dizolvarea lor si a ganditorului.

Prima etapa – desprinderea de tot mediul care te inconjoara, ca e acasa, ca e la job, in oras, in vacanta, oriunde, se gasesc mici indicii, repere, obiecte, figuri, sunete, umbre, lumini care sa declanseze o cascada de ganduri, eventual de ingrijorari si uite asa reactiile psihologice gata plasmuite. Orice mic semnal din exterior atinge un circuit psihologic specific si tot asa cu toate motoarele turate, inainte… pana cand ? Pana la un breaking point ( punct critic, punct limita), cand ceva nu mai merge.

VA URMA 😊

P.S. Sharing is caring. Lansam un apel si catre celelalte centre de plutire din tara care doresc sa participe in acest sondaj, pentru detalii ne auzim la un telefon sau email.