Toate  schimbarile interioare sau transformarile personale se intampla la nivele  adanci de constiinta. Indiferent cat de geniale sau inspirate ar fi gandurile si ideile noastre , ele nu sunt suficiente pentru a crea o reala  schimbare. Cand vine vremea sa facem schimbari puternice si pozitive in viata noastra, cunostintele noastre sunt de prisos. Asta s-ar traduce prin faptul ca rational si conceptual putem intelege sau sesiza secretele Universului, doar ca pentru a ajunge sa fie puse in practica e nevoie a fi integrate in totalitatea Sinelui.

Nimic nou pina acum?  OK. 🙂

Sinele adevarat cuprinde acele nivele mai adanci ale constiintei noastre care sunt conectate cu sursa. Asta nu ar trebui sa ne surprinda, daca ne reamintim ca suntem, la urma urmei, parte a Universului in care totul este interconectat; toate secretele acestuia sunt astfel la dispozitia noastra – daca stim unde si cum sa le cautam.

Practici spirituale de mult cunoscute, precum meditatia si yoga, sau practici mai recente, precum hipnoza sau programarea neuro lingvistica (NLP), au toate ca principala intentie, accesarea acelor straturi adanci ale constiintei  cu scopul de a re/de-programa mintea.

Vindecarea profunda, accesarea intuitiei , atingerea  acelei  uimitoare surse creatoare si modificarea unor convingeri neproductive sunt unele dintre acele stari usor de atins prin reacordarea  starilor profunde de constiinta.

Inconstientul  care este de fapt ”Foarte Constient si Bine Conectat”

Psihologia Constiintei vorbeste despre notiunile de subconstient si inconstient ca fiind doua fatete ale psihicului uman care se situeaza sub pragul gandirii si al rationamentelor constiente.  Insa exista si o alta abordare, precum “Inconstientul  Constient”. Pana la urma aceste notiuni  raman simple etichetari ale unor parti ale mintii despre care stim prea putin, acceptand ca, de fapt, o vasta arie a mintii noastre este mai degraba mai inteleapta, mai cuprinzatoare si mai constienta despre imaginea de ansamblu a vietii, mult mai mult decat putem rationa in starea de veghe.

Domeniul neurostiintei ne confirma ceea ce calugarii budisti stiau de demult: atata timp cat reusesti sa iti linistesti mintea intr-atat cat sa activezi undele cerebrale alfa si theta, poti imbunatati radical orice aspect al vietii: fie ca este vorba de tratarea unei boli, adoptarea sau schimbarea unui obicei, construirea unei vieti prospere, antrenarea mintii de geniu, manifestarea creativitatii… orice doresti sa manifesti in viata este posibil pornind din starea profunda a mintii.

Asadar, aria de interes din acest subiect este cea a Undelor Cerebrale si cum se coreleaza acestea cu anumite stari sau nivele de constiinta.

Undele cerebrale se creeaza din anumite sincronicitati ale unor impulsuri electrice emise atunci cand au loc conexiunile neuronale. Fiecare stare pe care o are omul antreneaza o simfonie de unde cerebrale, fiecare frecventa avand un rol caracteristic. Sunt  indentificate 4 tipuri de baza de unde cerebrale care difera in amplitudine (masurata in microvolti) si frecventa (masurata in herti).

UNDELE BETA  (12 -38 Hz) –  intensitate

Aceste unde Beta sunt dominante in starea de veghe fiind asociate gandirii logice, rezolvarii problemelor concrete si atentiei active indreptate asupra lumii inconjuratoare.

UNDELE ALPHA (8 – 12 Hz) – liniste

Sunt emise cand ne aflam in stari de calm si relaxare, insa ancorati in momentul  prezent. Aceasta stare imbunatateste procesul de invatare si de constientizare a relatiei dintre minte si corp. Ele sunt, de asemenea , asociate unei stari de spirit detasate si receptive, in care se creeaza o punte intre constient si inconstient.

Sunt prezente in timp ce omul isi foloseste imaginatia si capacitatea de a vizualiza. In  momentul in care se manifesta undele alfa, omul are probabil ochii inchisi, iar in minte ii vin flash-uri, imagini scurte care i se par foarte reale.  Nici imaginile, nici celelalte date senzoriale nu par sa aiba o logica, lumea reala dispare si omul este absorbit de visul imaginat.

Pe  taramul undelor alfa se afla remediul rapid impotriva stresului, cu ajutorul meditatiei sau al bio-feedback-ului putandu-se ajunge la stari de constiinta superioara.

UNDELE THETA (3 – 8 Hz) – universul tuturor posibilitatilor magice

Apar exact in momentul  de dinainte de a adormi  si mai ales in stari de profunda meditatie. De cele mai multe ori acompaniaza starile intuitive si de visare constienta. Se intampla oricui sa simta ca ceva nu este in regula sau sa resimta impulsul inexplicabil de a face ceva anume. Pot fi considerate ca reprezentand  subconstientul , acea parte a spiritului care face tranzitia de la constient la inconstient. Aceasta stare faciliteaza invatarea profunda, improspatand capacitatile memoriei  intr-un mod transformator, prin acuitate si concentrare.

Starea theta ajuta in experimentarea unui  nou tip de constiinta corporala, de vindecare  si  regenerare rapida din punct de vedere al sanatatii fizice. Cei antrenati in a  genera unde theta sunt mai  sanatosi din punct de vedere psihic, mai echilibrati din punct de vedere social, mai putin rigizi si conformisti, se accepta mai usor pe ei insisi, si sunt mai creativi. In sfera emotionala, starea theta se manifesta prin relatii mai bune, printr-o mai mare toleranta, intelegere, iubire fata de sine si fata de lumea inconjuratoare

UNDELE DELTA (0.5 – 3 Hz) – radarul personal

Sunt cele mai lente si lungi unde ale spectrului. Apar pe parcursul unei meditatii profunde si in somnul fara vise.  Pe parcursul lor are loc procesul de regenerare si vindecare.

 

In afara de meditatia profunda si alte tehnici care necesita exercitiu indelungat, antrenament si efort sustinut, exista  aceasta varianta care se numeste #terapieprinplutire / #samadhitank / #bazinedeplutire / #aquarmony , si care iti permite sa accesezi usor undele alfa si theta, fara exercitiu si fara efort.

Concluzia ? Ce faci cand nu faci nimic ?

Re/De-programeaza mintea.

Cum ? Doar pluteste. 🙂