Multi oameni, foarte multi, prea multi deja, milioane de oameni sufera de o durere persistenta de spate. Prea multi, pentru ca a atins proportiile unei epidemii. Si mai mult de atat, societatea trece printr-o criza de variante curative drept urmare a felului in care o durere cronica de spate a fost in acelasi timp gresit inteleasa si abordata. Companiile de asigurari de sanatate, atat cele private cat si de stat, au contribuit istoriceste cu varf si indesat in perpetuarea problemei prin rambursari exclusive pentru medicamentatie, anumite analize si interventii invazive, in defavoarea unei abordari prin fizio-terapie sau terapii psihologic-comportamentale.

Se iau insa masuri fara precedent in medicina primara, dar mai ales in managementul profesional al durerii, pentru a se gasi metode complementare de co-gestionare a implicatiilor durerii asupra corpului si a mintii in acelasi timp. Printre acestea, creste exponential cu o valoare incredibila, terapia prin plutire si beneficiile ei.

Printre numeroasele studii de caz prin care a fost urmarit impactul pozitiv al plutirii in conditii diferite este si cel sintetizat mai jos, ce a avut loc anul trecut, in Noiembrie 2017, intr-un centru de plutire din Statele Unite ale Americii, Virginia.

Unele studii s-au focusat pe subiecti care nu au avut rezultate favorabile in urma unor tratatmente medicale sau alternative precedente, pentru a demonstra si a pune in valoare beneficiile in urma terapiei prin plutire. Alte studii sau axat pe dureri fizice din viata de zi cu zi, cele in faza incipienta sau cele care apar spontan.

Ca si concluzie generala, toate observatiile de pana cum au aratat ca plutirea cu consecventa – de la o data, pana la mai de multe ori pe saptamana – este o metoda de administrare a durerii si de redare a unui echilibru homeostatic, de echilibru fiziologic si psihologic a intregului organism.

Obiectivul a fost:

(1) sa observe efectele terapiei prin plutire pe durata a 4 saptamani asupra clientilor cu durere cronica de spate, precum si asupra efectelor colaterale: insomnie, anxietate, depresie.

(2) sa observe daca exista vreo diferenta asupra efectelor daca plutesc doar o data pe saptamana sau daca plutesc de doua ori pe parcursul aceleasi perioade de 4 saptamani.

Toti clientii din acest studiu aveau o durere cronica de mai mult de 5 ani, ceea ce este considerabil mai mult fata de ce specifica definitia durerii cronice, anume ca se numeste durere cronica cea care persista mai mult de 12 saptamani. Acest aspect ar trebui sa puna cu atat mai mai multa valoare pe acest studiu de caz de doar 4 saptamani, considerandu-l  ca desfasurandu-se pe o perioada minima de timp pentru a determina rezultate in medicina musculo-scheletala.

Studiul a concluzionat cum ca Terapia prin plutire, cunoscuta intr-un singur cuvant drept #floating , are un efect direct si pozitiv in reducerea durerii cronice de spate, imbunatatind toate aspectele colaterale implicate.

Frecventa plutirii apare ca un aspect care determina diferente in beneficii, si anume rezultatele plutirii de doua ori pe saptamana sunt mai pronuntate fata de plutirea efectuata o singura data pe saptamana.

Este binevenit ca toti, atat clientii, cat si profesionistii din medicina alopata impreuna cu cei din terapiile alternative, sa ia in vedere terapia prin plutire drept terapie de sine statatoare sau ca o metoda conexa in abordarea durerilor cronice.

vezi Studiul de caz