Ai idee unde in corp este inmagazinata cea mai mare cantitate de stres ?

Raspuns = in cel mai mare muschi al corpului, MUSCHIUL PSOAS

Ai idee de ce acest Muschi Psoas se mai numeste Muschiul Sufletului ?

Raspuns = este unul dintre cei mai mari muschi ai corpului in care se inmagazineaza si la propriu si la figurat cea mai mare cantitate de stres care influenteaza starea noastra generala in atitudinea fata de viata

Ai idee unde anume e localizat acest muschi ?

Raspuns = in zona bazinului

  

La palpare se simte in partea de deasupra zonelor inghinale stanga-dreapta. Se intinde in partea inferioara a coloanei vertebrale( zona lombara), dinspre solduri pana spre coapse si este principalul muschi care ne tine in echilibru si principalul muschi reflex pentru raspunsul organismului la stimularile exterioare. De exemplu, de fiecare data cand vedem ceva care ne surprinde , precum un animal care sare in fata masinii in timp ce conducem, o scena semnificativa dintr un film , creierul nostru trimite semnale de raspuns catre corp, eliberand epinefrine (adrenalina, noradrenalina)

Daca exemple ca acestea nu par foarte stresante, desi corpul raspunde reflex fara ca sa fim constienti de asta, atunci hai sa vedem cum facem sa eliberam stresul pe ale  carui cauze consideram ca le identificam. Desi si aici e un joc de v ati ascunselea , doar ca-l joaca un singur personaj , tu si corpul tau privit ca un intreg.

Inhibitii, traume, suparari, frustrari, oboseala cronica, frici, nemultuniri, griji, toate inhiba abilitatea noastra de a gandi clar, fapt ce creeaza o perspectiva, o stare nesanatoasa care ne face rau noua insine, precum si celor cu care relationam. Aceste stari nesanatoase se tot aduna in corpul nostru si vine un moment cand simti ca nu vrei sau nu mai poti sa le duci.

Petreci mult timp stand pe scaun, la birou sau in fata computerului, in masina sau in avion ?

Da – esti nevoit sa fii pasiv din punct de vedere fizic .

Indeplinesti multe sarcini, multe si sub presiunea timpului sau a unui program prestabilit sau autoimpus caci altfel nu poti sa le acoperi pe toate ?

Da – esti nevoit sa fii activ si super rapid din punct de vedere mental .

Combinatia asta construieste involuntar cantitati mari de stres care se acumuleaza in corpul fizic si in starea noastra psiho emotionala.

Muschiul Psoas, principalul muschi prin care corpul reactioneaza cu raspunsul reflex de conservare, lupta sau fugi, acumuleaza hormonii eliberati la stres dar neeliberati, aceasta, cu timpul,transformandu se in probleme de sanatate, dereglari ale sistemului imunitar, insomnii, o stare continua de excitabilitate nervoasa si emotionala.

Pentru ca Muschiul Psoas este asa de semnificativ implicat in mentinerea unei stari psiho motorii echilibrate , cu cat acumuleaza mai multa tensiune si incordare, cu atata mai mult va trimite semnale cum ca organismul este in pericol, solicitand pana la extenuare sistemul hormonal si subminind sistemul imunitar.

Constientizarea acestui fapt este primul pas care deschide usa catre un altfel de abordarea asupra semnalelor pe care corpul ni le transmite din interior, despre cand se simte in pericol sau nu. Constientizarea aceasta duce catre o stare de echilibru, echilibrand sistemul nervos vegetativ, rolul acestuia, fiind sa mentina o constanta functionala a organismului .

Abordari terapeutice

Devreme ce stresul se acumuleaza de cele mai multe ori fara ca noi sa fim constienti de asta, vindecarea corpurilor noastre se va intampla doar atunci cand o facem constient. Este un proces ce are loc in etape, gradual, care presupune schimbari in stilul de viata si mai ales o abordare diferita, blanda, neinvaziva.

In  lucrul cu Muschiului Psoas este nevoie de constientizare si nu de control , considerand prin control, cum ca facand   fitnes , masaj, kinetoterapie , stretching , yoga, exercitii de respiratie, terapii, meditatie si sau alte tehnici, este indeajuns.

Sint de mare ajutor toate aceste tehnici , dar fara tine, nu pot face mari schimbari.

Degrevad  aceasta arie de energii stagnante,  eliberam corpul de emotii vechi si reaprindem energia vitala.E nevoie de o farama de constientizare cat sa simti mesajul din interior. O farama de constientizare poate fi indeajuns de cele mai multe ori cat sa pornesti pe drumul vindecarii.

Asta inseamna sa devii somatic constient , sa-ti intelegi mesajele transmise de propriul corp.

O sesiune de plutire este cea mai usoara si la indemana metoda de a percepe semnalele pe care corpul tau are sa ti le transmita.

Ce este tensionat, blocat si incordat se dizolva! Tu doar plutesti ! De aici in colo incepe povestea!

O sa-ti multumeasca!                    Cum cine ?                         Corpul tau!

Corpul nostru stie mai multe decat credem ca stie despre noi. Hai sa redevenim prieteni!