Unii garanteaza starea de prezenta printr-un shut down ales constient – plutind in #bazinele de plutire, in #floatingtanks, #floatingrooms sau #floatingpods.
Comanda ferma shut down inseamna (desigur ca toti stim asta):
#log-off #disconnect
#hibernate #inactivity
#restart #restart
#close #shut down
…si se aplica identic si intocmai si pentru corpul si mintea noastra cand facem plutire.
Bazinele de plutire sunt spatii izolate de stimulii exteriori precum lumina, zgomot, oscilatii de temperatura si mai ales de gravitatie. Ambianta din ineriorul acestora se poate regla din telecomanda ca sa te ajute sa experimentezi cu usurinta deprivarea senzoriala. Si mai ales te ajuta sa faci o incursiune in forul tau interior, unii ii spun Psyche, altii ii spun Sine. Cu timpul, pentru ca este un proces care se desfasoara diferit de la o plutire la alta, plutirea inlesneste acel moment de decuplare si relaxare. Este starea obtinuta in urma multor exercitii de meditatie. Prin plutire, sentimentul de eliberare de perceptia corporala intareste rezultatele si pot fi atinse mai usor – revigorarea fizica si o serenitate mentala.
Teoria despre deprivare senzoriala suna cam asa: extragandu-ne din fata stimulilor externi, prin plutire, permitem mintii sa incetineasca ritmul, sa inceteze sa mai invarta rotile, sa nu mai stea tot timpul pe mai multe planuri, sa nu mai fie multitasking (daca tot am facut o paralelala cu lumea computerelor), rezultand de aici acea stare elevata de prezenta si claritate.
Joe Rogan (vezi video mai jos), un cunoscut ambasador international al plutirii, recomanda si apreciaza plutirea drept unul dintre cele mai incredibile instrumente de introspectie si de self-help.
”Bazinul de plutire este unul dintre cele mai importante instrumente care m-a ajutat sa ma inteleg cum sunt si cum felul meu de a fi ii influenteaza pe altii. Nu realizam cum tot din jurul nostru este o distragere continua de la prezent”.
Experienta in plutire poate fi provocatoare, punand sub reflectoare propria realitate. Acesta este poate, pentru multi dintre noi, unul dintre cele mai delicate praguri psihologice. Esti singur in bazin cu gandurile tale, stiute si nestiute, cu cele care nu te lasa in buna pace. Iar faptul ca pierzi controlul propriei fizicalitati, pierzi reperele fizice, poate fi iarasi dezarmant in primele plutiri.
Cu cat pastrezi o consecventa insa, ambianta personalizata din bazine, setata in functie de pragurile senzoriale personale si intarita de imponderabilitate, creeaza una dintre cele mai eliberatoare stari pe care le poti avea.
In bazinul de plutire, neavand unde sa fie distrasa, mintea incepe sa deruleze gandurile, grijile, fricile pe care le tinem in „spatele curtii”. In plutire stai fata in fata cu tine. „Poate fi inconfortabil, in sensul ca nu poti sa fugi de gandurile care te deranjeaza, dar chiar asta imi place” spune Joe Rogan. ”Nu sunt un fan al fugii de realitate. Prefer sa incerc sa reglez problemele care ma incomodeaza, ca sa pot sa-mi creez o viata linistita. Sunt multi oameni printre noi care isi poarta proprii demoni ce le consuma bucuria de a fi impacati: frici, frustrari, auto-invinovatiri, orgolii, prea multe… In opinia mea terapia prin plutire este o ocazie sa le infrunti si sa incerci sa construiesti o alta abordare a vietii. Frica de a te infrunta nu ar trebui sa fie lasata sa devina un impediment in nici un tip de terapie”.
Deprivarea senzoriala cu ajutorul bazinelor de plutire a devenit un instrument popular in toata lumea, cu rezultate pozitive validate de viata de zi cu zi. Cele mai importante efecte sunt cele de diminuare considerabila a nocivitatii fizice si mentale pe care le provoaca stresul si anxietatea colateral implicata si mai ales un adjuvant neinvaziv in ameliorarea durerilor cronice.
Pana la urma, este important unghiul din care ne uitam la ce face plutirea. Ea nu pune sub lumini aspectele negative ale vietii. Plutirea este de fapt o punte de ajutor si facilitare a obtinerii starii de prezenta si a mentinerii ei, a constientizarii a ceea ce ramane esential in viata. Plutirea te ajuta sa te bucuri de momente si lucruri mici si simple, de experientele prezente, in loc sa treci peste ele dorind tot timpul mai mult. Te ajuta sa te implinesti, sa te impaci cu realitatea pe care o ai si sa observi ce poti schimba si cum, in loc de a fi suparat pe tine si pe lume …mai ales atunci cand crezi ca de fapt tu stii tot ce se intampla cu tine si cu lumea …mai ales atunci …pluteste. Plutirea ne urca catre o cu totul alta scara de constientizare a ceea ce suntem. Atentia si observarea devin mai clare si mai selective. Plutirea ”deschide” o stare de observare si prezenta, simple, mai putin filtrate de minte …pentru ca suntem atasati mental de anumite lucruri si anumite moduri in care ne traim viata, de o anumita logica, un anumit principiu poate, de care cu greu ne desprindem, mai ales atunci cand e cazul sa ne desprindem.
Astfel ca, desi majoritatea dintre cei care plutesc apreciaza terapia prin plutire, se intalnesc inca retineri si ezitari in ceea ce-i priveste pe cei cu fobii de spatii inchise, apa, igiena, ganduri incomode.
Insa bazinele de plutire sunt rabdatoare si ii asteapta pe toti cei care vor sa incerce.
Cei mai multi dintre cei care plutesc admit ca pentru a reusi sa te relaxezi si sa te abandonezi e binevenit sa-ti ingadui timp. Iti ia ceva timp sa dai puza la sporovaitul continuu al gandurilor, si se intampla sa se indeparteze exact atunci cand nu le mai dai atentie. Esti ori pe log-off, ori pe hibernate, remember…
Pana la urma, bazinul de plutire poate sa creeze mediul ideal pentru shut down, insa alegerea iti revine cu privire la ce fel de restart alegi.
#Repost @restfloat with @get_repost・・・Mr. @joerogan explains the benefits he achieves by meditating in his float tank: “The thing about tanks is, you can do all the meditation in tanks, but you have way more disconnection from your body. And I think that’s important. It disconnects your mind and your thoughts and your ideas from your physical frame. That’s what people are trying to do when they meditate, you’re trying to sit down in a comfortable spot and just concentrate on your thoughts, and you absolutely can achieve these amazing states of mind in that way, but I feel like those states are elevated substantially from the tank. And everyone that I know that disagrees has never done the tank.”.thanks @samanafloat for the repost and @thefloatplace ..#repost 🎥 from @thefloatplace 🙌#coloradosprings #floatspa #deprivationtank #meditation #coloradospringscolorado #samana #joerogan #samanafloatcenter #1000thingstodoincolorado #yelpdenver #denverspa #coloradospringsdeals #flotation #relaxation #sensorydeprivation #sensorydeprivationtank #floattherapy #meditate #float #floatpod #escapepod
Publicată de REST Float Solutions pe Marţi, 18 septembrie 2018