Durata unei sesiuni de plutire este de 90 min
Plutirea in bazinele de plutire este exact opusul ritmului alert din viata de zi cu zi si va fi de fiecare data imprimata de ritmul zilei/zilelor anterioare plutirii. Asadar, fiecare plutire va fi diferita. Daca esti la prima plutire, pana treci de starea de observare si adaptare cu noua experienta, iti poate lua 30-40 de minute, ramanandu-ti astfel o ora curata de relaxare.
Cateodata, chiar daca ai plutit de mai multe ori, insa ai venit la perioade mari de timp intre plutiri, e ca si cum o iei de la inceput si iti va lua cateva zeci de minute pana reusesti sa te deconectezi.
Alteori, cand plutirea devine o experienta pe care ti-o dedici cu consecventa, o data pe saptamana sau la doua saptamani, sau macar o data pe luna, efectele sunt cumulative putand sa faci acea schimbare de ritm mult mai repede, sa te deconectezi si sa poti intra in ritmul undelor theta. 90 de minute reprezinta durata unui pattern natural de somn, corpul si creierul aflandu-se intr-o secventa familiara de repaos, cand are loc optimizarea recuperarii fizice si mentale, si mai ales consolidarea memoriei.
Am observat ca majoritatea celor care vin pentru prima lor plutire pun la indoiala faptul ca vor putea rezista 90 de minute. De retinut este ca, tot majoritatea dintre ei ies atat de atinsi de starea profunda de relaxare, de starea aceea plutitoare, de flow, de zen sau cum vrea fiecare sa-i spuna, incat nu le vine sa creada ca au trecut asa de repede acele 90 de minute. Surasul din priviri si charisma/stralucirea de pe chip, dialogul monosilabic sau mai ales tacerea plina de mesaj la ceaiul de dupa plutire, sunt cele mai expresive si relevante raspunsuri despre cum le-a fost experienta.
Temperatura apei si a aerului din bazine
Atat in apa, cat si in aer, temperaturile sunt controlate printr-un sistem automatizat. In aer sunt intre 29-32 grade °C, altfel s-ar transforma in sauna si plutirea nu ar mai fi plutire, pentru ca ai transpira pe fata si vei duce mana instinctiv sa te stergi de picaturile de transpiratie… si cum pe maini ai apa sarata… va intra in ochi si… cam ustura, si cam iti rupe filmul. Daca ai nevoie insa, sa-ti mai racoresti aerul, poti activa ventilatia suplimentara de pe telecomanda, pe langa cea pasiva de care beneficiaza oricum toate incintele Aquarmony.
Temperatura apei este setata prin termostat sa ajunga la un ideal de 35.0 – 35.5 °C (in functie si de anotimp sau de pragul tau senzorial se poate customiza).
Temperatura este energie, iar corpul va prelua sau va preda temperatura. De cele mai multe ori, corpul obosit, sistemul imunitar scazut, durerea, stresul, toate somatizeaza cu senzatia de frig. Are loc o reglare termica in prima parte a sesiunii. E important sa-ti dai timp, sa lasi corpul sa se revitalizeze. Asa cum am spus, se poate personaliza in functie de pragul tau senzorial, daca esti mai friguros. La primele plutiri majoritatea adorm, unii atat de adanc, incat e necesar sa dam drumul sistemului care misca apa usor (nu ca valurile marii )… si uite asa ne transmitem Buna dimineata! in orice moment al zilei.
Poate ca ai mai auzit ca o sesiune de plutire echivaleaza cu 5-6 ore de somn profund, pe care insa, arareori il avem noptile. Pana la urma ca sa simti acea stare de revigorare fizica, dar mai ales de claritate mentala e nevoie sa o experimentezi singur. Pluteste de macar 3 ori la un interval care sa nu depaseasca 10 zile intre plutiri. Si o data e de impact, dar, cum obisnuim noi sa spunem: o data e doar mai mult fata de nici o data!
Plutirea este o experienta pe care o poti aborda precum doresti: ca pe un masaj terapeutic de drenaj limfatic si detox puternic, ca pe un somn profund odihnitor cum demult nu ai mai avut sau ca pe o meditatie intr-un spatiu unic fara stimuli exteriori care sa te distraga.
Nemiscarea corpului in timp ce plutesti
Plutirea – O ocazie provocatoare pentru minte – ramai tu singur, cu tine si cu mintea si gandurile tale.
Mintea – Un instrument fantastic in evolutia umana, mereu antrenat sa rezolve sarcini si mereu cu sete de cunoastere si acumulare. Insa, mai sunt momente in care ai vrea sa o mai incetinesti, ca o ia inainte si nu mai poti pune frana.
Fizic, gravitational, somatic, proprioceptiv, prin plutire, creierul nu mai consuma energie sa te tina in picioare, sa vezi, sa auzi, sa te regleze termic, ca e vara, ca e iarna. Ca vrei ca nu vrei, se intampla. Si daca mai si vrei constient, si asta se traduce prin intentia cu care intri in plutire. Anume, sa incerci sa stai fara sa te misti, chiar daca te gadila nu stiu ce pe frunte sau pe spate, ca oricum trece de la sine in urmatoarea jumatate de secunda. Sa te focusezi in interior pe o imagine, pe o respiratie constienta sau pe ce vrei tu, numai sa stai linistit. Iar atunci, nemiscarea corpului va induce mai lin si incetinirea mintii, a gandurilor, pentru ca a afirma ca ai ajuns la nemiscarea mintii… e mult. E de lucru pana acolo!
Ceea ce plutirea iti poate aduce sunt momentele acelea de „Nu mai stiu cand s-a rupt filmul !”, tradus in momentele cand nu mai detii controlul corpului fizic si mai ales controlul mental, dar esti totusi constient. Unii considera ca acestea sunt momentele de stare theta. Oricum ar fi ele considerate, ce e important este ca iti redau o stare de serenitate si de impacare, cu tine si cu lumea ta.
Plutirea poate fi considerata ca o reintoarcere catre Sine, unde sunt toate cheile si raspunsurile de care ai nevoie.
Pozitia mainilor in timpul plutirii
Pentru ca toti suntem „turnuri de control” mai mult sau mai putin, primele plutiri pot fi mai mult sau mai putin provocatoare in relaxarea corpului. Ca stii sau ca nu stii sa inoti, nu este important in plutire, pentru ca densitatea solutiei te tine la suprafata fara sa faci cel mai mic efort. Te ajuta sa stii asta ca sa te poti lasa pe apa, cu toata increderea. Apa nu intra in ochi indiferent de „geografia corporala”.
Astfel, in functie de constitutia corporala iti putem transmite cum sa stai cu mainile ca sa faci o parghie mecanica corecta a coloanei vertebrale. Pozitia spinala in care pluteste corpul este una dintre cele mai corecte si iti poate pune in evidenta dureri sau puncte tensionate, unde, si daca nu stii deja, este de lucru!
Cu mainile pozitionate cu palmele in sus, lasate lejer in lateralul capului, cum dorm copii sau „cactus pose” este pentru majoritatea cea mai relaxanta pozitie. Pentru cei mai inalti exista alternativa cu mainile pe stern.
Pozitia cu mainile pe langa corp, in plutire, dupa ceva timp iti curbeaza lombarul (zona de jos a spatelui) si mai ales cervicalul, simtindu-ti astfel capul atarnand greu pe apa.
Majoritatea identifica durerea in zona cervicala in prima parte a sesiunii. Acolo se somatizeaza |„controlul”|. Tensiuni, incrancenari, frici, posturi profesionale deficitare. Mesajul nostru ramane valabil: stai cu durerea, dispare de la sine! Postura corpului se corecteaza devreme ce are ocazia sa se detensioneze prin imponderabilitate, fara puncte de presiune pe articulatii si organe. Are loc elongatie intervertebrala si aliniere a coloanei. Din punct de vedere biologic, corpul incepe sa se vindece singur prin autoreglare homeostatica, si din punct de vedere psiho-emotional, mai ales… de ranile vechi.
Lipsa detaliilor care te-ar putea distrage pe parcursul plutirii
Obisnuiam la inceputurile acestei povesti cu si despre plutire, prin 2015, sa lasam in bazine, ba o sticluta cu apa de baut, ca nu cumva sa i se faca omului sete, ba un ceas/termometru digital, ca nu cumva sa nu stie cat e timpul de scurt sau de lung, sau o pernuta suport pentru cap, ca nu cumva sa-l doara gatul. Mai ramanea sa-i mai punem o carte sau un ecran waterproof, ca nu cumva sa se plictiseasca stand acolo singur cu el in liniste deplina.
De pe telecomanda pe care o ai cu tine in bazin iti poti crea o zona de confort sau de tranzitie cu ajutorul muzicii ambientale, a luminii difuze sau a ventilatiei suplimentare, pana si daca vei considera sa renunti si la acestea. Vei descoperi ca muzica si lumina vin din interior …nu de pe telecomanda.
Momentan in centrul Aquarmony din Brasov functioneaza 3 bazine (al patrulea, capsula, e pe-aproape, inca in teste ). Asa ca daca suneti 3, va puteti programa impreuna. Veti putea sa plutiti simultan, fiecare in care bazin va alege (vezi galeria foto).
Plutirea este o experienta individuala si foarte persoanala si asa o transmitem mai departe. Starea de totala relaxare a corpului si deconectare a mintii, in timp ce plutesti, sunt valoroase si foarte sensibile. Este vibratia corpului si spiritului tau. Deconectarea fizica profunda, si mai ales momentul in care mintea decupleaza, sunt cele doua momente care fac din plutire, acea experienta prin care te desprinzi de lumea exterioara ca sa te aproprii de tine.
Acest moment de interiorizare are nevoie de liniste si solitudine. Stai cu tine 90 minunte !
La fel de mult este de pretuit si starea de dupa plutire. Preferabil sa nu te antrenezi imediat intr-un ritm alert, desi sunt plutitori care vin la noi la inceput de zi sau chiar in mijloc de zi, in pauza de pranz, ca sa poata duce ziua mai departe mai odihniti, mai relaxati.
O sa observi ca nu te mai stresezi asa mult. Asta nu inseamna ca nu o sa se mai intample, dar vei putea remarca o diminuare semnificativa, mai ales reactia ta de raspuns la provocari fiind alta.
Asa-crezuta |stare de normalitate| se va deplasa catre o stare de calm si impacare pe care o vei identifica absolut la intamplare pe parcursul zilelor, comparat cu viata ta de dinainte de plutire.
. . . its one choice of living.