Unul dintre atuurile majore ale bazinelor de plutire, din care deriva o gama larga de beneficii, este faptul ca in timpul plutirii corpurile ajung sa se relaxeze profund, repede si FARA EFORT.

De retinut  FARA EFORT.

Orice efort faci ca sa te relaxezi va impiedica, intarzia sau intrerupe orice relaxare.

In bazinul de plutire, corpul pluteste fara efort, in stare de imponderabilitate – gravitatie zero – pe suprafata unei solutii de saruri magneziene de 25cm inaltime, incalzita la temperatura pielii.

Din telecomanda poti stinge/aprinde ventilatia suplimentara, lumina si muzica. Inca mai ai control. Insa, provocarea este sa renunti la control.

Exista tot felul de mici secrete care te pot ajuta sa renunti la predispozitii, la tendinte de control, la asteptari.

Iar pentru asta, sa vorbim un pic despre bio feed-back, metode si efecte, sau mai simplu spus, despre cum functioneaza mintea umana.

Bio feed-backul creierului uman este asa de previzibil si regulat, incat a fost introdus in programe de invatare drept lectia numarul Unu – Legea Efectului Invers – Orice „te chinui” sa faci, rezultatul va fi exact opusul.

Este un anume secret de atitudine, de abandonare de ego, de renuntare la predispozitii, la tendinte de control, la asteptari. Odata invatat nu-l vei mai uita usor.

Momentul cheie – momentul Evrika – al bio feed-backului este constatarea ca, odata ce ai experimentat si invatat sa identifici o anumita stare interioara, poti sa re-creezi aceeasi stare cand vei dori.

Pentru ca prin plutire creierul este ajutat sa nu mai proceseze informatiile senzoriale din exterior precum gravitatie, temperatura, lumina, sunet – undele cerebrale se ordoneaza si devin mai lente, asa-numita frecventa theta.

Fiind intr-un mediu linistit, fara distrageri, cei care plutesc intra usor in aceasta stare de profunda relaxare, a undelor cerebrale theta.

In viata de zi cu zi, e foarte greu sa ajungi si mai ales sa ramai in starea de relaxare theta. In primul rand, pentru ca aluneci spre somn. Si apoi, ca sa ajungi in theta, in mod constient, ai nevoie de un corp linistit, de o stare emotionala echilibrata si de o minte calma, toate in acelasi timp.  

Adevarul este ca prea putini stim cum sa ajungem la aceasta fericita simultaneitate, si prea putini avem disciplina necesara si rabdarea de a invata.

Oricine a plutit descrie experienta cu aceasta formula – un corp linistit, o stare emotionala echilibrata si o minte calma, toate in acelasi timp.  

Observatia ca in bazinul de plutire este facilitata starea de prezenta, in timp ce esti in theta, este de cele mai multe ori relatata de cei care au experimentat consecvent starea de deprivare senzoriala specifica bazinelor de plutire.

Aceasta stare de reverie, de granita intre veghe si somn, are un imens potential in a deschide si focusa mintea in procesul de invatare.

Bazinul de plutire este un mediu ideal in acest sens, fiind astfel unul dintre cele mai naturale instrumente de bio feed-back, facilitandu-ne starea de constientizare a schimbarilor fine, de substanta, atat in starile fiziologice si mai ales in cele psiho-emotionale.

O explicatie a acestei stari este sustinuta de mecanismul natural al corpului de autoreglare numit homeostazie, prin care se creeaza o combinatie unica intre o relaxare musculara totala si o stare mentala clara si focusata. Pierzi perceptia corporala, iar universal tau interior se expansioneaza. De aici incepe povestea fiecaruia.

Ana, clienta la plutire incearca sa povesteasca prima ei experienta prin plutire:

„Incercam aproape cu disperare sa scap de toate gandurile ce-mi treceau prin cap ca sa pot sa ma relaxez.

Am incercat sa meditez, am incercat sa fac tehnici de respiratie, am incercat sa numar respiratiile, am tot incercat si alte tehnici de vizualizare, dar se pare ca trecuse aproape o ora si tot nu reuseam sa-mi linistesc mintea.

Si m-am lasat pagubasa. M-am gandit ca.. ok, nu-mi iese sa ma relaxez de data asta, si am renuntat sa mai incerc orice.

Si, imediat cum am renuntat, a fost ca si cum totul s-a disipat. Da. Totul. Si am ajuns.. acolo.. stii tu.”

 Ana pluteste de un an, cel putin de 2-3 ori pe luna.