“Almost everything will work again if you unplug it for a few minutes, including you.”

“Aproape orice va functiona din nou daca il scoti din priza pentru ceva minute, inclusiv tu.”

Tehnologia are multe si deosebite beneficii. O folosim in fiecare zi. Nu voi argumenta deloc impotriva folosirii ei in mod responsabil. Si totusi, fiind spus acest lucru, devine din ce in ce mai evident ca lumea noastra dezvolta un atasament nesanatos pentru ea. Nu mai e nevoie de rezultatele statisticilor ca sa fim convinsi – deja stim asta ca fiind adevarat. Fac doar o remarca curioasa: verificarea  telefonului este etichetata in unele studii drept ‘noul căscat‘, datorita naturii sale contagioase.

Dar, tehnologia are un buton de OFF. Toti stim asta. Si cei mai intelepti devin cei care stiu cand sa-l foloseasca. Acest buton de inchidere, indifent carui device/gadget apartine, este singurul mod prin care cineva poate sa evalueze gradul de influenta/adictie, simtind cat de puternic este impulsul sa-l repornesti, fie el telefon, tableta, laptop, TV… lista e lunga. In mod esential, timpul nostru este petrecut in una dintre urmatoarele doua categorii: consum sau creatie. Fara dubiu, tehnologia este de ajutor in procesul creatiei. De exemplu, acest articol a fost scris (creat) pe computer. Dar cel mai mult timp este petrecut consumand internet, filme, jocuri, muzica. Devine din ce in ce mai clar ca lumea noastra nu are nevoie de mai mult consum, ba dimpotriva, de mai multa creatie, reflectie si pasiune, de contributia noasta unica si autentica.

Asadar, invitatia este Deconecteaza-te     https://www.youtube.com/watch?v=OINa46HeWg8

Viata, in forma ei cea mai frumoasa, se intampla in fiecare ACUM, chiar in fata ta, si nici o experienta nu se va mai repeta. Lumea noastra poate ca se schimba, dar adevarata natura a vietii, nu.

Solitudinea – linistea pe care ti-o acorzi printr-o alegere constienta – ne acorda calmul si pacea necesare in evaluarea vietii noastre si mai ales reflecta cel mai limpede mesajul inimilor noastre. In lumea exterioara unde totul devine mai galagios, mai pe repede inainte, nevoia pentru solitudine devine din ce in ce mai evidenta.

Adevarata solitudine necesita o actiune intentionata constient de a te deconecta de exterior.

Deconecteaza-te pentru o ora sau mai mult, pentru cat poti si cand poti, poate dimineata sau poate seara, in pauza de pranz sau poate cand copiii sunt la culcare. Pana la urma, mai important decat momentul ales, este disciplina pe care o dobandesti cand inveti cum si cat sa te deconectezi. Alege potrivit stilului si programului tau de viata si incearca sa te tii de alegerea facuta.

Astfel, propunerea noastra este Pluteste     https://www.youtube.com/watch?v=NOwx2uQTQQU

Cu cat plutesti mai mult cu atat viata ta devine mai linistita.

Adevaratele beneficii se intampla in afara bazinelor de plutire.

Bazinele de plutire, desi au fost descoperite pe la 1950, devin in zilele noastre un curent dominat, un mainstream in linia terapiilor. In timp ce terapia prin plutire creste in popularitate, stiinta isi mentine parerea in ceea ce o priveste: plaseaza o persoana intr-o solutie hipersaturata de sulfat de magneziu si apa calda si da-i posibilitatea sa opreasca lumina si sunetul. Cel din bazin va experimenta senzatia de imponderabilitate nemaisimtind greutatea corpului, precum nici limita dintre piele si apa. Asa dispare perceptia corpului. Uiti de el complet. Ramai doar cu tine si cu gandurile tale. Intr-o asa liniste tot ce este in interior nu mai are unde sa se ascunda, caci tu te focusezi doar pe ce se intampla in interior. Beneficiile sunt nesfarsite pe plan fizic (magneziul este mineral rege care realizeaza echilibre foarte importante),  pe plan mental si psiho-emotional. Raza este larga incepand cu relaxarea si ajungand la revigorare, eliberarea durerii si apoi vindecare.

La inceputuri poate fi resimtita o etapa de curatare sau detoxifiere atat pe plan fizic, dar mai ales psihologic. E de recomandat sa faci macar trei plutiri, apropiate ca timp una de cealalta. Poate prima oara sau poate a doua oara te vei simti putin inconfortabil, dar tine minte, acele momente, in afara  zonei tale de confort, sunt momentele in care cresti, evoluezi, te vindeci fizic, te extinzi psihologic. In plutire esti capabil sa respiri constient echilibrand unul dintre cele mai puternice elemente ale vietii – Perspectiva. Deodata cea mai mare problema devine cea mai mica, si devii clar si calm. Cand sesiunea de plutire s-a terminat esti intr-o stare de relaxare si liniste profunda. Nu mai conteaza ce s-a intamplat in saptamana sau ziua respectiva. Are loc o regenerare mentala – incearca, drept urmare, dupa o sesiune de plutire, sa observi lumea din care vii.

Cateva randuri din ce povesteste un practicant in ale plutirii, care dupa prima lui sesiune si-a cumparat un bazin pentru acasa.

Pentru mine, exista trei tipuri de plutire. Pana la urma poti sa faci dintr-o sesiune de plutire ce vrei/alegi tu sa faci.

O prima varianta poate fi ca o meditatie adanca. Asta ar fi ca starea de a alege sa ramai constient, insa fara a asculta zgomotul si dialogurile ce se desfasoara in mintea ta in timp ce plutesti.

A doua este dezvoltarea creativitatii. Urmaresc adica o idee, un subiect inainte de a intra la plutire. Asta poate include chiar si relatiile mele interpersonale sau sociale, sau rezolvarea unor probleme, sarcini.

Si a treia varianta despre ce poti face cu sesiunea ta de plutire – este doar sa intri in bazin si sa dai shut down la tot. Sa nu-ti propui nimic, sa nu astepti nimic, sa nu faci nimic. E ca si cum dormi, dar nu dormi. E cam cum te simti dimineata cand te trezesti, dar mai esti inca in starea de visare, desi esti constient de realitatea din jurul tau.

Asa cum stateam intins in bazin, imi doream sa nu ma mai gandesc la nimic. Realizam cat de simplu este actul plutirii efective si cat de usor plutesti datorita salinitatii apei. Si totusi mintea mea nu era deloc cooperanta. Am inceput sa ma gandesc la costurile pe care le implica aceasta plutire. Pana la urma am reusit sa fiu atent la respiratie, dar mi-am gasit mintea fugind la ce o sa fac in ziua respectiva dupa ce se termina sesiunea.

Apoi de-odata, dintr-un gest involuntar, aproape impulsiv, am ajuns sa-mi scarpin nasul. Neinspirata miscare. Piciorul a atins un capat al bazinului, apoi mana, apoi celalalt picior. M-am simtit precum ma aflam intr-un joc de ping-pong, cu incetinitorul, doar ca eu eram mingea.

Frustrat si deloc relaxat, mi-am repozitionat mainile si mi-am lasat mintea sa zburde libera. Surprinzator, aceasta mica ajustarea a fost cea mai inspirata. Foarte repede dupa asta, am intrat intr-o stare de reverie, ca un vis, desi nu total inconstient. Am ramas in acea stare pana cand prima mea sesiune de plutire a luat sfarsit. Am iesit din bazin complet revigorat si mai proaspat decat dupa o noapte intreaga de somn.

Intr-o lume plina de factori stresanti, terapia prin plutire devine o alternativa benefica in a deveni eu propriul meu terapeut. Toate cheile sunt in mine. Toate.

Vorbind cu sine, mi-am dat un indemn: stai cat mai aproape de TINE.