Ficatul este un organ extrem de important în organism, cu un rol esențial în digestie și în asigurarea nutrienților către celulele corpului, dar și în detoxifiere, curățarea sângelui de toxine, metale grele, viruși, paraziți etc. Ficatul are rolul de a metaboliza lipidele în exces, de a elimina din organism diverse E-uri alimentare, multiple feluri de chimicale ascunse în semipreparate sau chiar în alimente proaspete. De asemenea metabolizează și alcoolul introdus în organism. Ficatul are control direct asupra creșterii și funcționării fiecărei celule din corpul uman. Dacă ficatul nu mai funcționeaza normal, toate celulele corpului nu vor mai primi o cantitate suficientă de nutrienți, nu vor elimina deșeurile produse, toxinele, și nu vor comunica la fel de bine cu sistemul nervos sau endocrin. Chiar și dacă numai 40% din ficat functioneaza normal, analizele pot ieși bune. Dar apar tot felul de boli în organism.

Funcționarea ficatului. Ficatul are doi lobi ce arată ca doi copaci cu ramurile goale pe dinăuntru. Pe lângă rolul de procesare a nutrienților, de metabolizare și anulare a substanțelor dăunătoare, precum alcoolul, fiecare celulă a ficatului preia din sânge și toxinele, pe care le elimină împreună cu bila în mici canale ce străbat întreg ficatul. Toate aceste mici canale se unesc în canale mai mari, care  apoi ajung în doua canale principale, ce vin de la fiecare lob al ficatului și apoi se unesc într-un singur canal biliar. Acest canal biliar comun, conduce bila către vezica biliară (fiere sau colecist), care este ca o pungă aflată sub ficat. Bila e un gel uleios galben-verzui, care curge încet de la fiecare celulă a ficatului și se scurge până jos în vezica biliară. Bila are rolul de a ajuta în procesarea hranei. În momentul în care hrana ajunge în stomac, fierea se contractă și aruncă toată bila în restul de canal biliar comun (circa 10 centimetri), iar apoi ajunge în intestinul subțire. În momentul în care hrana ajunge în intestinul subțire, bila trebuie să fie prezentă, altfel nu va fi procesată și va fi eliminată fără ca organismul să rețină nutrienții necesari. Ficatul secretă cam un litru și jumatate de bilă pe zi. Această substanță este atât de prețioasă pentru organism încât nu este eliminată, ci o mare parte din ea este resorbită în intestinul gros și adusă din nou în ficat (o parte din substanțele care o compun).

Colesterolul. O mare parte din nutrienții ce sosesc din mâncarea procesată, o constituie cristalele de colesterol. Colesterolul bun este un element de bază în construcția tuturor țesuturilor. Colesterolul e prezent în orice mușchi, în pereții organelor, etc. Colesterolul în exces este procesat de ficat, din sânge și eliminat prin canalele biliare. Numai că aceste cristale de colesterol au tendința să se lipească unele de altele, mai ales că bila este ca un gel uleios. Astfel că formează mici pietricele, care, în timp, atrag tot mai multe alte cristale de colesterol și se măresc. Majoritatea pietrelor și pietricelelor din ficat sunt compuse din colesterol, o substanță care e prezentă în majoritatea organelor și mușchilor, de aceea e imposibil de detectat la ecograf. La un moment dat, aceste formațiuni încep să blocheze canalele biliare (întâi pe cele mai mici și apoi și pe cele mai mari, putând chiar să blocheze un întreg lob al ficatului). Medicul pune diagnosticul de ficat gras sau mărit și nu are nici o soluție. Ficatul se poate mări cu până la 5-10 centimetri în acest fel. În timp, la aceste formațiuni grase aderă metale grele, calciu, diverse săruri, și se calcifiază. Abia atunci sunt observabile la ecograf. Dar, până nu se calcifiază, nu sunt vizibile la ecograf. Se văd doar structuri grase în ficat.

Blocarea ficatului. Canalalele biliare blocate pot duce la diabet, infarct sau cancer. În momentul în care ficatul e aproape plin de pietre, încep să cadă din ele și acestea ajung în fiere. După o masă mai grasă sau cu substanțe mai greu de procesat de organism, fierea se contractă mai puternic și aruncă aceste pietre în canalalul biliar comun. Numai că aici, din cauza dimensiunii lor, se pot bloca. Atunci apar durerile în partea dreapta sau în capul pieptului. Ele sunt de multe ori confundate cu durerile de stomac, deoarece apar imediat dupa masă. Dupa ce piatra reușește să iasă complet, durerea încetează. Dacă piatra se blochează total, bila nu mai poate ieși, aceasta ajunge în sânge și omul se îngălbenește tot (face icter). Canalul biliar comun, chiar înainte să iasă în intestinul subțire, se unește cu canalul de eliminare a acizilor din pancreas. Dacă piatra se blochează aici, nici acizii pancreatici nu mai pot fi eliminați din pancreas și se ajunge la pancreatită, care este o afecțiune foarte gravă. Oricum, în ambele afecțiuni, durerea este atât de mare, și de acută, că nu se poate sta acasă. De obicei se poate sta maxim 3 zile cu această afecțiune, după care, e necesară operația. E o urgență și medicina are un singur remediu: operația. Totuși, astfel de pietre pot fi eliminate ușor și rapid, dacă se dilată canalul biliar comun. Cum? Este foarte simplu.

Sarea amară. Daca se dizolva 30 grame de sare amara (sulfat de magneziu – este un simplu laxativ puternic, foarte ieftin) intr-un pahar de apa și se bea, canalul biliar comun se dilată până la aproape 3 centimetri lățime. Asta e suficient să iasă orice piatră. De asemenea, caldura ajuta la dilatare. Oricum, medicina actuală, imediat cum observă o piatră în fiere sau canalul biliar, are o singură soluție – operația. Dar, în cazul în care fierea este eliminată chirurgical, bila curge continuu, picătura cu picătură, în intestinul subțire. Amestecată cu hrana, este bine tolerată de organism, dar în lipsa acesteia, ea roade intestinul subțire, căci pică exact în acelasi loc, și duce în timp la iritații, ulcerații, cancer, etc. În plus, în momentul în care hrana ajunge în intestinul subtire, ea nu mai întâlnește suficientă bilă și atunci nu mai este procesată. Omul mananca aproape degeaba, plus ca apar balonari, etc. De aceea medicii recomandă acizi biliari, sub formă de pastile, dupa masă, pentru tot restul vietii.

Efectele blocajelor. După cum am explicat, în timp, în ficat se pot strânge pietre de colesterol care pot sufoca ficatul. Dar, în momentul în care ficatul nu mai funcționează la capacitate normală, nici nu își mai îndeplinește funcțiile cum trebuie. Pe lângă faptul că organele și celulele nu își vor mai primi nutrienții necesari, sângele nu va mai fi detoxifiat. O grămadă de toxine, metale grele, viruși, bacterii nu vor mai fi procesate și eliminate din sânge. Așa că organismul găsește alte soluții pentru a scăpa temporar de acestea. Până când, ficatul își va reveni și le va elimina total din sânge. Întâi va încerca să le elimine prin alte organe de excreție (rinichi, piele, respirație). Dacă nici acest lucru nu este posibil, organismul le depozitează în diverse zone din corp sau diverse organe. Deci, un organism cu un ficat blocat de formațiuni grase de colesterol, și care nu mai funcționează normal, începe să depoziteze toxinele în diverse zone sau organe din corp.

Exemple. În prima fază, apar probleme în celelalte organe de excreție (rinichi, piele, plămâni), care se confruntă cu un surplus de toxine, pe care nu le poate elimina ficatul. Apoi apar probleme complexe în organism care sunt legate fie de depozitarea greșită a diverselor toxine sau produse metabolice, fie de lipsa alimentării cu nutrienți a celulelor sau organelor. Dacă toxinele se acumulează în articulații, rezultă boli ale articulațiilor.

Afectarea creierului. Una din funcțiile ficatului este să sintetizeze zahărul în glucoză (principala hrană a creierului). Un ficat afectat nu mai hrănește corespunzător creierul, rezultând oboseală, depresie, și se poate ajunge în timp la boli grave ca demență, Alzeimer, Parkinson, Scleroza multiplă etc. Dacă metalele grele nu mai sunt eliminate cum trebuie, cum ar fi de exemplu aluminiul, rezultă Alzeimer.

Afectarea sângelui. Dacă ficatul nu procesează toate proteinele din sânge, corpul încearcă să le depoziteze în sânge și în pereții vaselor de sânge. Crește numărul globulelor roșii. Crește nivelul de hemoglobină. Sângele devine mai gros și formează cheaguri care se pot bloca pe artere, vene, etc. De aici infarct sau paralizie. Sau, proteinele sunt depozitate în pereții vaselor de sânge, formează țesuturi groase de colagen și blochează circulația. Dacă colesterolul nu este eliminat cum trebuie de ficat, el rămâne în vasele de sânge și se depune pe pereții acestora, îngroșându-i sau blocând circulația. Rezultă infarct, etc. Sângele îngroșat încetinește transportul de hormoni, rezultând o activitate foarte crescută a glandelor și o dereglare a acestora. Rezultă probleme cu tiroida, etc. Dacă ficatul se umflă, sângele trece mai greu prin ficat. Asta înseamnă un efort mult mai mare pentru inimă, dereglaj în tensiune, puls, etc. Dacă ficatul nu elimină surplusul de hormoni (estrogen sau aldosteron), apare un dezechilibru în retenția de apă și sare, iar țesuturile încep să se umfle.

Alte efecte. Un ficat blocat poate duce la ciroză, hepatită, etc. Lipsa bilei în sistemul digestiv poate duce la probleme de stomac, nu se mai absorb cum trebuie grăsimile, calciul și vitamina K. De aici, o mulțime de probleme. Deși e normal ca ficatul să secrete 1,5 litri de bilă pe zi, din cauza blocajului, la unele persoane, se poate ajunge doar la 100 mililitri pe zi. Mai puțină bilă eliberată de ficat, înseamnă că intestinul subțire nu mai digeră mâncarea cum trebuie. Rezultă probleme în alimentație, balonări, infecții, dereglări în flora intestinală, constipație, iritație, cancer, etc. Când celulele din oase nu mai primesc suficientă hrană, apar problemele osoase.

Curățarea ficatului. Curios că putem introduce camere de luat vederi în organism, am reușit să facem chiar și nanoboți de mărimi extrem de mici, dar aproape toți medicii se fac că nu știu cum funcționează organismul nostru. Odată ce reușim să înțelegem însă toate aceste lucruri, realizăm importanța majoră a unei funcționări optime a ficatului pentru corpul nostru. Iar pașii pentru întreținerea lui sunt relativ simpli. Pe lângă hrana cât mai curată și mai redusă în carbohidrați (zahăr, dulciuri, pâine și produse de panificație) pe care putem să o oferim corpului pentru a preveni acumularea de colesterol în exces, dacă apar probleme în funcționarea acestuia, le putem rezolvă într-un mod relativ simplu, fără intervenții chirurgicale și cu o eficiență foarte bună. Este vorba de cura de ficat, un tratament naturist cunoscut de multă vreme și recomandat de-a lungul timpului de mulți vindecători cunoscuți (Hulda Clark, Valeriu Popa, Andreas Moritz etc.). În ultima vreme, acest procedeu a devenit tot mai cunoscut și în România, în urma publicării cărții lui Andreas Moritz – “The Amazing Liver Cleanse” (Scapă de pietre la ficat şi fiere). Andreas Moritz a recomandat, studiat și ajutat numeroase persoane în acest sens, iar cartea sa este cel mai complet material care tratează curățarea ficatului cu ajutorul sărurilor Epsom. Aveți în continuare pașii de bază ai curei respective.

Cum să eliminați fără durere pietrele din fiere și ficat

Timp de 6 zile, se bea suc de mere, câte 1 litru pe zi. (Se bea înainte de mese sau la 2 ore după mese). În această săptămână să se evite mâncăruri sau băuturi reci. Pentru a se dilata canalele biliare trebuie să se consume în special mâncare și băuturi călduțe sau la temperatura camerei. Să nu se consume nimic prăjit și să se evite, pe cât posibil, produsele de origine animală (să se țină post). Să se evite pe cât posibil, orice medicamente în ziua a 6-a. Dacă sunteți răcit sau apare o afecțiune acută trecătoare, amânați cura.

ZIUA a-6-a: Se mănâncă de post (preferabil doar fructe și legume), altfel vă puteți simți rău în timpul eliminării pietrelor.

După ORA 14:Nu se mai mănâncă nimic. Se mai poate bea doar apă în restul zilei.

ORA 18:00 – Se beau 250 mililitri apă (aproximativ un pahar) în care s-a amestecat bine, o lingură (aproximativ 25 g) de sare amară (sulfat de magneziu). Sarea amară e un purgativ și acțiunea sa principală e să dilate canalele biliare, pregătindu-le pentru eliminarea pietrelor. De asemenea, curăță intestinul, astfel încât pietrele, atunci când încearcă să iasă, nu se lovesc de mâncare sau alte reziduuri și pot fi eliminate ușor.

ORA 20:00 – Se bea al doilea pahar de apă cu sare amară: 250 mililitri apă – în care s-a amestecat bine, o lingură (aproximativ 25g) de sare amară (sulfat de magneziu).
ORA 21:30 – Dacă nu ați avut scaun până acum, e bine să vă duceți la toaletă sau opțional puteți face o clismă cu apă călduță.

ORA 21:40 – Se pun 150 mililitri ulei de masline (jumătate de cană mare) și se amestecă cu 100 mililitri suc de lămâie (jumătate de cană medie). Începătorii (primele 1-2 cure din seria de 10 recomandată) pot folosi doar 100 mililitri de ulei cu 100 mililitri de suc. Sucul să fie cât mai pur, fără pulpă.

ORA 21:45 – Pentru o mai bună dilatare și eliminare, este util să încălzim zona. Astfel se poate aplica pe partea dreaptă, în zona ficatului (de la buric, până la prima coastă și cât mai în dreapta spre coloană) un săculeț cu sare caldă sau o mămăligă caldă, învelită în prosop. Să se evite contactul direct cu pielea.

ORA 22:00 – Se bea amestecul de 150 mililitri ulei de masline și 100 mililitri suc lămâie. Acest amestec se bea în picioare. Ingredientele se pot amesteca într-o sticlă închisă (se clatină doar de două ori, să nu facă spumă). Se bea tot odată, deoarece, imediat cum ajunge în stomac prima înghițitură, începe eliminarea pietrelor.

AȘEZAȚI-VĂ CULCAT ÎN PAT IMEDIAT! E esențial pentru eliminarea pietrelor. Poziția trebuie să fie culcat pe spate, cu o pernă sub cap. Dacă e o pozitie incomodă, se poate sta pe partea dreaptă cu genunchii la piept. STAȚI COMPLET NEMIȘCAT, CEL PUȚIN 20 MINUTE ȘI NU VORBIȚI! Pietrele vor fi eliminate fără durere, deoarece se secretă multă bilă, iar canalele biliare sunt ținute larg dilatate de magneziul din sarea amară și de căldura mămăligii ce are rol dilatator.

A DOUA ZI DIMINEAȚA:

ORA 06:00 dimineața – Se bea al treilea pahar de apă cu sare amara: 250 mililitri apă – în care s-a amestecat bine o lingură (aproximativ 25 g) de sare amară.

ORA 08:00 dimineața – Se bea al patrulea pahar de apă cu sare amară: 250 mililitri apă – în care s-a amestecat bine o lingură (aproximativ 25 g) de sare amară.

ORA 10:00 dimineața – Se pot consuma fructe sau suc de fructe.

ORA 11:00 dimineața – Se poate începe alimentația cu două linguri tărâțe de psyllium amestecate cu o banană bine coaptă. Apoi eventual mâncare de post. Seara sau în urmatoarea zi se poate reveni la mâncarea obișnuită. În următoarele două zile este recomandat să se efectueze o clismă, deoarece pietrele pot rămâne în intestinul gros și sunt toxice, putând crea o stare de rău.

În caz că mai sunt pietre, cura se poate relua o dată pe lună. După 6-12 cure, sunt eliminate toate. Exemple găsiți pe google: jurnal cura ficat. Pentru mai multe detalii recomandăm călduros cartea “The Amazing Liver Cleanse” (Scapă de pietre la ficat şi fiere) – autor Andreas Moritz.

Sare amară (sare Epsom sau sulfat de magneziu) puteți găsi la Aquarmony, cu prețuri mult mai reduse decât în farmacii. La Aquarmony, pe lângă terapia prin plutire în săruri Epsom, găsiți broșuri, informații și consiliere despre cura de ficat, cât și despre importanța magneziului în organism.